Binnen het initiatief Steunouder is het belangrijk dat het goed aanvoelt voor iedereen. Voor een succesvolle match is de eerste indruk van groot belang. En uiteraard gaat daar eerst nog een zorgvuldige selectie aan vooraf. Coördinator Iris Steenbruggen: “De klik moet er zijn voor iedereen. Het kind, de vraagouder(s) én de steunouder(s) moeten zich er goed bij voelen. Als er op papier een match lijkt te zijn in de wensen en behoeften, dan plannen we altijd een vrijblijvende kennismaking in. Deze vindt in principe plaats bij de steunouder thuis, zodat de ouder en het kind die omgeving ook meteen kunnen ervaren. Als de klik er is, dan gaan we ermee door. Mocht het voor één of meer betrokkenen niet goed voelen, dan is het niet de juiste match en zoeken we verder.”
De ervaring leert dat geen enkel kennismakingsgesprek hetzelfde is. Het proces wordt aangepast op de wensen en behoeften van de betrokkenen. Iedereen krijgt de nodige tijd en ruimte om te ervaren of het goed voelt. Afhankelijk van de situatie vindt het eerste gesprek met of zonder het kind plaats. De ene keer gaat dat heel soepel, de andere keer is het nog even aftasten. In sommige situaties is het meteen overduidelijk dat de klik er is, en soms gaat daar nog wat tijd overheen.
Bij deze match sloot de 11-jarige jongen meteen aan bij het kennismakingsgesprek en voelde hij zich al gauw als een vis in het water. Steunmoeder: “Mijn zoon voelde zich erg op zijn gemak tijdens de kennismaking. Hij kletste volop en stelde veel vragen. Heel fijn om te zien, want het moet voor hem natuurlijk ook goed voelen. Gelukkig was dat het geval en kan ik hem met een gerust hart toevertrouwen aan de steunouder. Daar ben ik blij om!”
Tijdens de eerste ontmoeting heeft de jongen een gezellige middag beleefd bij de steunouder thuis, waar ze heerlijke pepernoten bakten. De keer erna hebben ze samen de kerstboom opgezet. De plannen voor een volgende middag zijn al in de maak: de steunouder haalt de jongen binnenkort uit school, om vervolgens samen een uitje te maken naar de Intratuin.
Ook steunouder worden?
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast en wil je misschien ook steunouder worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Iris Steenbruggen, coördinator steunouder bij Sociom