In samenwerking met de schouwburg biedt Sociom-Zin je weer een aantal mooie films aan. Films die iets te zeggen hebben!
Plaats: Filmtheater schouwburg Cuijk
Aanvang: 14.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur
Toegangskaarten: Online verkrijgbaar via de website van de schouwburg of op de dag zelf aan de kassa van de schouwburg.
Prijs: € 10,00 inclusief kop koffie of thee; contant betalen aan de kassa.
De films worden kort ingeleid door Karel Janssen of Josephine Dekkers. Na afloop vindt er een nagesprek plaats met de bezoekers die dat willen.
Programma
03-10-2022
Jusqu’à la Grade – Xavier Legrand (Frankrijk, 2017) – 93 min.
Vanaf de eerste scène bij de rechter, die een verklaring voorleest van hun elfjarig zoontje Julien, is de spanning tussen de echtgenoten om te snijden. Om haar zoon te beschermen tegen zijn vader zegt Miriam dat Antoine, haar man, gewelddadig is en bedreigend. Ze eist over haar jongste kind de exclusieve voogdij. Maar omdat er onvoldoende bewijs voor wordt geleverd, geeft de rechter Antoine een gedeelde voogdij: begin van een drama waarin de elfjarige Julien klem komt te zitten. Als beschermengel van zijn moeder tegen zijn jaloerse vader, doet de jongen alles om de vrede te kunnen bewaren en erger te voorkomen. Maar zelf gaat hij zwaar gebukt onder de angst voor z’n autoritaire vader. De Engelse titel van de film is “Custody”: ‘voogdij’, maar óók: ‘hechtenis’. Julien is echt niet de enige ‘gevangene’ hier! De vader bijvoorbeeld probéért wel dichter tot zijn zoon te komen, maar blijft feitelijk – onvermogen? – zó ver van hem weg. De goedbedoelde uitstapjes van de vader zijn niets méér dan: goedbedoeld.
31-10-2022
Le Fils – Jean-Pierre en Luc Dardenne (België, 2002) – 99 min.
Een timmerman moet een jongen opleiden. Maar er is meer aan de hand tussen deze nukkige man en het sprieterige joch. Waarom volgt de leermeester zijn leerling zo en waarom sluipt hij zelfs zijn kamer in? Met minimale middelen voeren de Dardennes de spanning op in een uiterst bijzondere film over schuld, boete en troost. Een film vol indrukwekkende details: van een blauwe duim, tot een touw en een plastic zeiltje in de kofferbak, als de leraar met zijn leerling naar een afgelegen houtzagerij rijdt.
28-11-2022
Iris – Richard Eyre (Verenigde Staten 2001) – 91 min.
Levensverhaaal en liefdesgeschiedenis van Iris Murdoch, de Britse filosofe en schrijfster, opgetekend door haar man John Bayley. Over hoe een sterke jonge vrouw, die weet wat ze wil, op latere leeftijd de strijd moet aangaan met de veschrikkelijke ziekte Alzheimer en wegkwijnt tot een zielig mensje. Ook gaat de film over de tegenstelling: op jonge leeftijd is het Iris die de plannen maakt en min of mee haar man leidt, maar op latere leeftijd worden de rollen omgekeerd.
02-01-2023
The Salesman – Asgar Farhadi (Iran 2016) – 124 min.
Asghar Farhadi (Iran) zet zijn verkenningen van het instituut huwelijk voort. ‘The Salesman’ volgt het stel Emad en Rana, dat wordt gedwongen hun appartement te verlaten vanwege gevaarlijke werkzaamheden in een aanliggend gebouw. Ze verhuizen naar een nieuwe flat in het centrum van Teheran. Een collega van hun toneelgroep wist het appartement voor ze te regelen, maar er is een onduidelijke complicatie met de vorige huurster. Haar spullen staan er nog steeds. Zij ligt overhoop met de huisbaas en wil ze niet komen ophalen.
Zo komen Emad en Rana ongewild terecht in een onverkwikkelijke zaak en ontspint zich een verhaal over schaamte, wraak en schuld. Het leven van het jonge koppel verandert dramatisch. Het toneelstuk dat Emad en Rana met hun toneelgroep opvoeren is Death of a Salesman, de klassieker van Arthur Miller uit 1949. Farhadi speelt met parallellen tussen dit stuk en het verhaal van zijn hoofdpersonen.
30-01-2023
Requiem voor Auschwitz – Bob Entrop (Nederland 2022) – 83 min.
13 jaar geleden maakte regisseur Bob Entrop de film “Een stukje blauw in de lucht”, de eerste film in Nederland die de moord op bijna 1 miljoen Sinti en Roma tijdens de 2e wereldoorlog in beeld bracht. Op wat er in de oorlog is gebeurd rust een taboe, daar praat je met niemand over en zeker niet voor een camera.
Requiem voor Auschwitz is een vervolg, met de waardevolste momenten uit de eerste film, aangevuld met de kleinkinderen en het ontstaan en de uitvoering in de Berliner Dom, van het ‘Requiem voor Auschwitz’ van Sinti componist Roger Moreno Rathgeb door de Sinti en Roma Philharmoniker uit Frankfurt. Met ook een Joods koor. Tijdens zijn bezoek aan Auschwitz in 2020 met vier muzikanten van het Nederlands Begeleidingsorkest laat Roger Moreno Rathgeb hen de plekken zien die hem hebben geïnspireerd.
Op zondag 29 januari 2023 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument “Nooit meer Auschwitz “. Daarom willen we juist nu deze film laten zien.
27-02-2023
De eenzaamheid van de priemgetallen – Saverio Costanzo (Italië, Duitsland, Frankrijk 2010) – 113 min.
Een priemgetal is een getal dat enkel deelbaar is door één en door zichzelf. Het zijn eenzame getallen, ongrijpbaar voor anderen. De definitie is figuurlijk van toepassing op de centrale personen in het filmverhaal: Alice en Mattia. Door tragedies in hun jeugd zijn zij beiden priemgetallen geworden.
Alice heeft als kind een aangrijpend skiongeluk meegemaakt, waardoor ze voor de rest van haar leven mank loopt. De hoogbegaafde Mattia heeft, door zijn schuld, zijn gehandicapte tweelingzus verloren. De twee buitenbeentjes ontmoeten elkaar op de middelbare school, herkennen elkaars pijn en groeien langzaam naar elkaar toe. Tegelijkertijd zijn er zaken die ervoor zorgen dat ze elkaar toch op afstand houden. Jaren later, wanneer ze beiden volwassen zijn, besluit Mattia in Duitsland te gaan studeren. Hij laat Alice achter en ze verliezen elkaar definitief uit het oog. Maar de band tussen de priemgetallen blijkt, ondanks hun eenzaamheid, onvoorstelbaar krachtig.
03-04-2023
Camille Claudel – Bruno Nuytten (Frankrijk 1988) – 175 min.
De film vertelt het verhaal van het leven van Camille Claudel. Als jonge vrouw krijgt ze volop de kans haar talent voor beeldhouwen te ontplooien. Ze is eigenzinnig en wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de grote Auguste Rodin haar onder zijn hoede neemt. Deze beseft direct als hij haar werk ziet dat ze een groot talent heeft. Al snel wordt ze meer dan zijn assistent, en na enige tijd trekt ze zelfs bij hem in. Maar Rodin stelt haar niet in staat onder eigen naam beroemd te worden en daarbij weigert Rodin ook om zijn levensgezellin Rose de deur wijzen. Uiteindelijk leidt dit alles tot een breuk tussen de twee kunstenaars. Vanaf dat moment raakt Camille Claudel langzaamaan in een depressie en krijgt ze waanideeën. Zo denkt ze dat Rodin haar op alle mogelijke manieren tegenwerkt en ervoor zorgt dat haar kunstwerken niet verkocht worden. Tenslotte besluiten Camille’s moeder en broer Paul om haar in een inrichting te stoppen. Daar zou ze uiteindelijk niet meer uitkomen. Dertig jaar later overlijdt ze eenzaam.
01-05-2023
Das Weisse Band – Michael Haneke (Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland 2009) – 150 min.
Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in de fik en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichter bij de verschrikkelijke waarheid.
De film schetst de wording van de generatie die de Tweede Wereldoorlog mogelijk maakte.