Sociom In Přerov (Tsjechië)

  • 24 oktober 2022

De voormalige gemeente Cuijk onderhoudt al sinds 30 jaar een stedenband met Přerov, een stad met 45.000 inwoners in het oosten van Tsjechië. Die stedenband staat in het teken van culturele uitwisseling. Al veel jaren bezoeken daarom delegaties vanuit Cuijk en Přerov elkaar.

Dit jaar (13 – 15 oktober) is Sociom, in het bijzonder de Buurtkamers en Sleutel tot Langer Thuis, gevraagd mee te gaan. Vanuit De Buurtkamers gingen Elly van Lubeek (locaties Mill en Boxmeer), Peter van Zanten (teamleider Buurtkamers) en Wendy Huijbers (projectleider Sleutel tot langer thuis) met veel plezier mee.

Verslag door Peter van Zanten

Peter vertelt: “Naast het groepsbezoek van o.a. het stedelijk museum en een kasteel werden ook in kleine groepen verschillende bezoeken afgelegd. Wij bezochten een dagbesteding en een huis voor senioren. De directeur, mevrouw Jana ẐouẐelková en haar team namen vele uren de tijd om ons rond te leiden en zaken uit te leggen, vragen te beantwoorden en onze ideeën (ontwikkelingen van de buurtkamer en voorzorgcirkels) te bevragen.”

Jong en oud met elkaar gemixt

Peter vervolgt: “Als eerste bezochten we daar een dagbesteding. Misschien denk je dat het in Tsjechië wel heel anders is maar eigenlijk leek het best op onze aanpak. Ze hadden in vergelijking met ons meer verschillende ruimtes in de dagbesteding (een eigen pottenbakkersruimte!), het was er in vergelijking met Nederland wel minder luxe. Maar er was veel liefdevolle zorg voor de deelnemers en ze hadden leuke activiteiten. Dit was ook voor ons inspirerend.

Het meest verschillend met onze eigen dagbesteding was dat men “ouderen” en “jongeren met een verstandelijke beperking” tegelijk in dezelfde ruimte ontving – wat wij ervan zagen ging dat wonderbaarlijk goed. In Nederland zijn we wel heel goed in allerlei groepen apart houden.

Daarna gingen we naar een huis voor ouderen. Het was er groot en licht. Net als in Nederland werken er vooral vrouwen in de verpleegzorg. Anders was dat men twee personen op een kamer heeft (dit komt in Nederland niet meer voor) en dat men zich helemaal niet richt op verbinding met de buurt. Dus geen inloop of restaurant voor buurtbewoners etc. De financiering van beide locaties loopt meer via de staat dan via de gemeente (Nederland lijkt wat meer gedecentraliseerd). In de dagbesteding betaalden de bezoekers ook een eigen bijdrage per deelname.

Onze ideeën over een Buurtkamer (als voorziening zonder indicatie) en Voorzorgcirkels (als: mensen moeten het meer met en voor elkaar gaan doen) vonden ze heel fantasievol. Als in: echt, gaat dat lukken? Maar ze snapten wel dat we – in het licht van de dubbele vergrijzing – met veranderingen moeten experimenteren.

Cuijks netwerken

In de bus heen en terug naar Přerov zaten we natuurlijk met anderen uit Cuijk en het dweilorkest Moi Zat uit Mill. We hebben in gesprekken met die reisgenoten ook veel gedeeld. Zij hebben soms (vrijwilligers)werk dat raakt aan Sociom of ze hebben privé aangelegenheden die Sociom aangaan. Denk aan: kinderen met een verslaving, ouders die meer hulp nodig hebben, etc. Daardoor was het ook deels Cuijks netwerken en Sociom op de kaart zetten. Zo hebben we ook kennis gemaakt met Burgemeester Hillenaar en zijn echtgenote. Zij waren er tijdens het bezoek ook bij.

Al met al waren het mooie, leerzame dagen en hebben wij erg genoten van dit uitstapje!”

Bekijk hier ook de reportage die is gemaakt door WijkTV de Valuwe.

Ander nieuws

  • Calendar07-OKTOBER-2024
  • Tag Versterk je buurt

Eerste voorzorgcirkel in Grave

  • Calendar01-OKTOBER-2024

Ter nagedachtenis: Anne de Coole

158 Gerelateerde