Respijtzorg

Ondersteuning bij mantelzorg

Respijtzorg is vervangende mantelzorg en biedt mantelzorgers de mogelijkheid om op adem te komen terwijl hun dierbare in goede handen is. Ben jij wellicht op zoek naar tijdelijke ontlasting van je mantelzorgtaken? Lees verder wat respijtzorg precies is en hoe dit eventueel kan helpen om weer het evenwicht te vinden.

Waarom respijtzorg?

Wanneer je mantelzorger bent en structureel voor iemand zorgt, dan kan het soms dat je uit balans of overbelast raakt. Respijtzorg zou dan een mogelijke oplossing kunnen zijn. Met respijtzorg worden tijdelijk jouw mantelzorgtaken uit handen genomen, zodat je even tijd voor jezelf hebt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je dierbare.

Sociom ondersteunt en adviseert

Bij Sociom begrijpen we als geen ander dat de inzet van mantelzorgers onmisbaar is. Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein – ook onderdeel van Sociom – is er speciaal voor mantelzorgers om hen te helpen met de vragen waar ze tegenaan lopen.

Een gezonde balans tussen mantelzorgtaken en jouw eigen tijd zorgt ervoor dat je zelf zowel fysiek als mentaal ook gezond blijft. Als mantelzorger heb je namelijk ook weleens een pauze nodig. Daarom staan wij klaar voor mantelzorgers om ze te begeleiden waar nodig:

  • Advies en informatie: We nemen je mee welk soort respijtzorg beschikbaar is en bekijken wat het beste past bij jouw situatie.
  • Praktische ondersteuning: Hulp bij het vinden en organiseren van passende respijtzorg.
  • Emotionele steun: Een luisterend oor en begeleiding tijdens en na de respijtzorgperiode.

Veelgestelde vragen over respijtzorg

Wat is respijtzorg precies?
Met respijtzorg kun je, als mantelzorger, tijdelijk de zorg voor je naaste overdragen aan een ander. Zo krijg je zelf de ruimte om even op adem te komen en krijg je weer nieuwe energie om de mantelzorgtaken daarna weer op te pakken.

Wat zijn de verschillende vormen van respijtzorg?
Er zijn verschillende vormen. Dit varieert van thuiszorg tot dagopvang of een tijdelijk verblijf in een zorginstelling. In overleg wordt gekeken wat het beste bij de situatie past. Op de website van het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein vind je verschillend aanbod op de digitale respijtzorgkaart. Klik hier om daar naartoe te gaan >>

Hoe regel ik respijtzorg?
Het is mogelijk om vrijblijvend contact op te nemen met het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein om te informeren naar de mogelijkheden. We geven begeleiding bij het vinden van passende respijtzorg en het regelen hiervan.

Hulp nodig?

Als mantelzorger hoef je het niet alleen te doen. Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein en Sociom staat klaar om je te helpen, zodat je de zorg voor je naaste kunt blijven dragen zonder jezelf te verliezen. Neem vrijblijvend met ons contact op via mvplein@sociom.nl en informeer gerust naar de mogelijkheden.


Snel naar