Vrijwilligerswerk bij intercultureel centrum Dunya

  • 3 februari 2022

Vorig jaar heeft intercultureel centrum Dunya in Boxmeer een doorstart gemaakt als onderdeel van Sociom. Sinds september werkt Rinia Isrie er als vrijwilligster. Ze hebben enkele weken stilgelegen vanwege het coronavirus, maar inmiddels is er elke dinsdagochtend open Inloop van 10.00 tot 13.00 uur. Die is bedoeld voor vrouwen om elkaar te ontmoeten, gezellig te kletsen met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Rinia: “Het aantal bezoekers is groeiende. In het begin waren er zo’n 10 vrouwen aanwezig, maar soms zijn er wel 20 bezoekers. Het vertelt zich rond. Vrouwen die een keer geweest zijn, nemen de volgende keer weer iemand nieuws mee. Die mond-tot-mondreclame is fijn.”

Informatie en les door vrijwilligers 
Naast de Inloop wordt er ook taalles, naailes en fietsles gegeven door vrijwilligers. Els Hoogenboom, sociaal werker bij Sociom en coördinator bij Dunya vertelt: “Via mijn collega bij vluchtelingenwerk heb ik contacten gelegd met sleutelfiguren uit diverse culturen en vrijwilligers gevonden. Op dit moment hebben we 11 , maar we zoeken er nog meer, zodat we meer activiteiten, zoals ook themabijeenkomsten kunnen gaan organiseren. Daar zijn dan ook mannen van harte welkom. Tijdens de Inloop proberen we ook altijd wel een stukje informatie mee te geven. Dan vertelt iemand bijvoorbeeld iets over een hobby, zoals planten verzorgen of haken.” “Mensen nemen ook spontaan lekkernijen als baklava of een Syrisch ontbijt mee naar de Inloop, dus er worden veel recepten uitgewisseld”, vult Rinia aan. 

Gemoedelijke sfeer
Wat het vrijwilligerswerk voor Rinia zo leuk maakt is de gemoedelijke sfeer bij Dunya. “De onderlinge band van vrijwilligers en bezoekers is goed. Iedereen mag er zijn en iedereen is gelijk. Juist de mix van verschillende culturen maakt het mooi. Er ontstaan vriendschappen en na de inloop zie ik vaak dat vrouwen nog met elkaar staan na te praten”, vertelt Rinia, “ik herken ook bepaalde dingen uit wat ze hebben meegemaakt, ondanks het verschil dat ik zelf geen vluchteling ben. Hun verhalen zijn af toe dramatisch, maar je ziet ook hun kracht. Het zijn vaak intelligente vrouwen. Dat maakt mijn vrijwilligerswerk erg bijzonder.” Els: “Dunya helpt deze vrouwen een plek in de samenleving te vinden en te zoeken naar mogelijkheden, soms zelfs voor betaald werk. De buitenwereld heeft vaak een bepaald beeld bij vluchtelingen, maar door met hen in gesprek te gaan, zie je de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Je leert hen beter te begrijpen en dat maakt je eigen wereld ook groter.”

Toekomstwensen
Rinia zou in de toekomst graag meer activiteiten organiseren rond een bepaald thema, bijvoorbeeld samen koken. “We vragen ook aan de vrouwen wat zij graag willen doen, zodat we kunnen aansluiten bij hun behoeften. Je ziet veel talenten die komen bovendrijven. Sommige bezoekers bloeien helemaal op door het contact met anderen, ze krijgen daardoor veel meer zelfvertrouwen.” Ook Els zou graag nog meer willen inspelen op vragen vanuit de bezoekers. “Ik zou graag nog meer vrijwilligers bij Dunya willen hebben, dan kunnen we dat ook nog meer doen. Maar ik ben enorm trots op wat we in korte tijd al bereikt hebben.”

Vrijwilliger worden?
Heb je vragen of wil jij vrijwilliger worden bij Dunya? Neem dan contact op met Els Hoogenboom via elshoogenboom@sociom.nl of telefoonnummer 06-1301 0293.

Ander nieuws

  • Calendar05-DECEMBER-2024

Jongerenwerk lanceert spel: Sociopoly

  • Calendar05-DECEMBER-2024
  • Tag De zin van het leven

Het levensverhaal van Vincent Mastail

166 Gerelateerde