Steunpunt mantelzorg West Maas en Waal

Ben jij mantelzorger?

Steunpunt mantelzorg wil mantelzorgers in West Maas en Waal zo breed mogelijk ondersteunen. Het is belangrijk dat je als mantelzorger goed weet hoe de situatie is, je eigen grenzen kent en deze ook bewaakt.

Bij het steunpunt geloven we dat je beter voor een ander kunt zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Door met elkaar in gesprek te gaan, vinden we samen een oplossing die het beste bij jou past.

Steunpunt mantelzorg is er voor jou

Zorgen voor een ander is mooi, maar kan ook zwaar zijn. Help jij iemand die je lief is, zoals je partner, moeder, buurman, kind of broer? We bedoelen dan niet de gewone, dagelijkse hulp, maar langdurige extra zorg van minimaal 8 uur per week. In dat geval ben je mantelzorger en staat Steunpunt Mantelzorg voor je klaar met advies en ondersteuning. Twijfel je of je mantelzorger bent, lees dan op de pagina verhalen van mantelzorgers mogelijk herkenbare voorbeelden.

Op deze pagina vind je handige tips en delen we informatie over onder andere de mantelzorgwaardering, respijtzorg en de mantelzorgmakelaar. We kunnen je ook helpen met:

  • Informatie en voorlichting
  • Advies en begeleiding
  • Emotionele steun
  • Educatie
  • Praktische hulp
  • Vervangende zorg
  • Financiële tegemoetkomingen
  • Materiële hulp

Vraag het mantelzorgcompliment aan

Mantelzorgers zijn onmisbaar en verdienen waardering! Je kunt het mantelzorgcompliment aanvragen op de pagina Mantelzorgcompliment West Maas en Waal. Tip: Vul het formulier samen in met de persoon voor wie je zorgt. Zo weet je zeker dat alles klopt. Benieuwd waar je jouw compliment in de vorm van een waardebon kan inwisselen? Bekijk de pagina ‘waardebon inwisselen’ op de website van gemeente West Maas en Waal.

Tips voor mantelzorg

Geef jezelf regelmatig een schouderklopje

Je bent dag en nacht bezig met de zorg voor een ander. Je weet meestal het beste hoe je partner, ouder of kind reageert. Wat pijn, angst, onmacht en verdriet met iemand kan doen. Je kent de moeilijke momenten bij het wassen, aankleden, eten en naar bed brengen. Sta open voor adviezen van anderen, maar twijfel niet aan je eigen kunnen.

Informeer je omgeving

Hoe graag je het misschien ook zou willen, je kunt er niet van uitgaan dat mensen om je heen de situatie net zo goed begrijpen als jij. Neem zelf het initiatief om hen zo goed en zo veel mogelijk te informeren over de ziekte en de gevolgen ervan, zowel voor de zieke als voor jou. Geef hen bijvoorbeeld informatiemateriaal van patiëntenverenigingen.

Praat vanuit je eigen gevoelens

Zoek een goed moment om mensen uit je omgeving te informeren. Probeer rustig en duidelijk te vertellen hoe jij je voelt. Door ‘ik-boodschappen’ te gebruiken, hou je het bij jezelf en voelt de ander zich niet aangevallen. Bijvoorbeeld: “Ik wil je graag informeren, zodat je weet wat er bij ons speelt.”

Geef aan wat je nodig hebt

Zorgen voor een ander kan veel van je vragen. Het is teleurstellend als mensen in je omgeving dat niet begrijpen. Juist van familie of goede vrienden verwacht je steun. Laat hen weten wat jij nodig hebt. Bijvoorbeeld: “Ik heb het nodig om af en toe iets leuks te doen. Wil je een keer met mij uit eten gaan?”

Werk en mantelzorg

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de acht werknemers doet dit, en in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost.

Om te voorkomen dat je overbelast raakt, kun je verschillende dingen doen. Zo kun je gebruikmaken van wettelijke verlofregelingen. Of met je werkgever in gesprek gaan over een aanpassing van je werktijden of het aantal uren dat je werkt. Ook kun je terecht op de website Werken Mantelzorg.

Heb je geen werk, maar een WW- of bijstandsuitkering? Lees dan meer over de vrijstellingen voor mantelzorgers voor de sollicitatieplicht.

Handige websites

  • Voor algemene informatie over mantelzorg kun je terecht op website van de landelijke organisatie MantelzorgNL.
  • Jongeren met ouders met psychische of verslavingsproblematiek kunnen meer informatie vinden via de websites kopstoring en propersonaconnect.
  • Bezoek de website brusjes voor meer informatie over de ziekte of beperking van je broer of zus.
  • Op zoek naar een overzicht van organisaties die hulp, zorg en advies aanbieden in de gemeente West Maas en Waal? Bekijk dan de digitale sociale kaart.
  • Neem je zelf handelingen over van zorgprofessionals, bekijk dan de flyer over Keuzehulp Mantelzorg.

Respijtzorg

Respijt voor mantelzorgers die zorgen voor mensen in hun laatste levensfase of chronisch ongeneeslijk zieken.

’De Brug’ in Druten biedt de mogelijkheid van kort verblijf/logeren voor inwoners van Beuningen, Druten en West Maas en Waal. Mensen met een chronisch, ongeneeslijke ziekte komen hiervoor in aanmerking. Zij kunnen voor een korte periode logeren in Hospice ‘De Brug’ Maas & Waal. Daarmee wordt de mantelzorger voor die tijd ontlast. Ook kunnen vrijwilligers van ‘De Brug’ mantelzorgers ondersteunen die zorgen voor hun naaste die hun laatste levensfase thuis is. Zij nemen de mantelzorg tijdelijk over. De mantelzorger kan daardoor even op adem kunnen komen. Voor meer informatie kijk op de website van de Brug Maas en Waal. Bekijk ook de flyer.

Maatje voor jou, onderdeel van Sociom

Aanwezigheidszorg voor inwoners die behoefte hebben aan gezelschap of ondersteuning thuis. Een vrijwilliger neemt de zorg voor jouw naaste even uit handen. Zo heb je even tijd voor iets anders. Neem contact met ons op via de pagina Maatje voor jou.

De mantelzorgmakelaar

De drie mantelzorgmakelaars
Van links naar rechts: Marie Elize van Dinther, Charlotte Vijnmans, Ria de Vent

De mantelzorgmakelaar verwijst niet door maar lost het op. Zij heeft een onafhankelijke positie in de zorgwereld en actuele kennis van de wetten van waaruit de zorg geregeld en betaald wordt. Een mantelzorgmakelaar ondersteunt de mantelzorger en neemt regeltaken over op het gebied van zorg en welzijn, wonen en inkomen. Wat kan de mantelzorgmakelaar voor jou betekenen?

De mantelzorgmakelaar binnen gemeente West Maas en Waal is:

Charlotte Vijnmans
Tel: 0487-761046 of 06-81934737
E-mail: info@doederij.com

Adressen

West Maas en Waal

  • West Maas en Waal, ,

Medewerkers bij jou in de buurt
Wie is er dichtbij thuis?

Joyce Fitzgerald

Sociaal werker, Dementie, Samenlevingsopbouw


Snel naar