Wanneer ben je een mantelzorger?
Een mantelzorger zorgt voor langere tijd voor iemand in zijn of haar omgeving. Dat kan een familielid zijn of een goede kennis of buur. Zorg je bijvoorbeeld voor je partner die chronisch ziek is, je kind dat verstandelijk of lichamelijk beperkt is, of je vader of moeder die hulpbehoevend is? Dan ben je een mantelzorger. Je zorgt voor iemand (zonder dat daar een financiële bijdrage tegenover staat).
Wat is mantelzorg?
Hieronder staan een aantal voorbeelden van mantelzorg:
- Huishoudelijke hulp: boodschappen doen of helpen bij het poetsen van het huis
- Persoonlijke verzorging: je ondersteunt bij het verzorgen zoals bijvoorbeeld douchen, aankleden of het aan doen van steunkousen.
- Gezelschap: je gaat regelmatig bij iemand op bezoek omdat hij of zij een klein (of geen) netwerk heeft. Daarom ga je regelmatig op bezoek voor gezelschap.
- Administratie: je helpt bij administratieve zaken om bijvoorbeeld zorg te regelen of door rekeningen te betalen.
Als mantelzorger is Sociom er voor jou
Bij Sociom kun je terecht met elke hulpvraag. Ook als je mantelzorger bent. Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein (onderdeel van Sociom) is er speciaal voor mantelzorgers en vrijwilligers. Je kunt hier terecht voor individueel advies en begeleiding, respijtzorg en geregeld worden er kosteloos interessante workshops en bijeenkomsten georganiseerd. Hieronder staan een aantal voorbeelden van diverse initiatieven.
De Ontmoeting
Als mantelzorger kan het zijn dat je graag een keer de zorg uit hand wilt geven. Dit noemen we respijtzorg. Bij Sociom hebben wij De Ontmoeting. Dit is een gezellige plek waar je met een leuke groep mensen samen een zinvolle invulling van je dag hebt. Ongeacht je leeftijd. Met of zonder beperking. Het is voor de deelnemer een veilige en goede manier om de dag door te brengen. En zo heb je even jouw eigen handen vrij.
Er is een afwisselend programma met activiteiten die je alleen kan doen, maar ook in groepsverband. Je bepaalt zelf mee hoe je je dag wil invullen.
Informeer naar de mogelijkheden via deontmoeting@sociom.nl of bel naar 0485 – 700 500.
Respijtzorg
Een ander woord voor respijtzorg is vervangende mantelzorg. Als mantelzorger zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein heeft een digitale respijtzorgkaart met het aanbod binnen het Land van Cuijk. Ga hiervoor naar hun website >>
Veelgestelde vragen
Wat is mantelzorg?
Je verleent mantelzorg wanneer je iemand structureel (gemiddeld (meer dan) 8 uur per week) verzorgt. Dit is meestal je partner, kind of ander familielid. Hierbij kan je denken aan het doen van boodschappen, douchen, iemand gezelschap houden, maar ook de administratie.
Kan ik als mantelzorger ondersteuning krijgen?
Jazeker. Binnen het Land van Cuijk kun je terecht bij het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein voor al je vragen rondom mantelzorg. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en workshops.
Zijn er financiële vergoedingen beschikbaar voor mantelzorgers?
Mantelzorg is een vorm van informele zorg en hiervoor ontvang je geen loon. Elk jaar stelt de gemeente Land van Cuijk wel een attentie beschikbaar: de mantelzorgwaardering. Voor volwassen mantelzorgers is dit een eenmalig bedrag van €100,- en voor jonge mantelzorgers (8 t/m 23 jaar) €30,-
We zijn er voor jou
Mantelzorg heeft een grote invloed op je leven. Je zorgt uit liefde, betrokkenheid en/of verantwoordelijkheidsgevoel voor een naaste. Deze zorgende rol kan waardevol en positief zijn. Misschien dacht je er helemaal niet bij na toen iemand in je naaste omgeving hulp nodig had, maar jouw taak kan uitgegroeid zijn tot een flinke extra belasting naast je huishouden, je gezin, je werk. Je bent in een situatie beland die jou voor onverwachte dilemma’s kan stellen en die vaak meer van je vraagt dan ‘alleen maar een paar dingetjes extra doen voor iemand’. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt.