Mantelzorg

Zorg verlenen en zorgdragen: mooi om te geven, maar soms ook zwaar. Zorg jij voor iemand die je lief is, bijvoorbeeld je partner, je moeder, de buurman, je kind of je broer? En dan hebben we het niet over de gewone zorg, maar over langdurige extra zorg van minstens 8 uur per week. Als jij deze intensieve zorg verleent, ben jij mantelzorger, en dan staan wij voor je klaar met raad en daad.

Wanneer ben je een mantelzorger?

Een mantelzorger zorgt voor langere tijd voor iemand in zijn of haar omgeving. Dat kan een familielid zijn of een goede kennis of buur. Zorg je bijvoorbeeld voor je partner die chronisch ziek is, je kind dat verstandelijk of lichamelijk beperkt is, of je vader of moeder die hulpbehoevend is? Dan ben je een mantelzorger. Veel mensen denken bij mantelzorg aan hulp bij het huishouden of ondersteuning bij lichamelijke verzorging. Zoals boodschappen doen en helpen met douchen een aankleden. Maar mantelzorg omvat veel meer. Bijvoorbeeld ook psychische zorg en verpleging. Thuis of in een zorginstelling, van enkele maanden tot jaren aan een stuk. Mantelzorg is zorg van betekenis!

Het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein

Eén centrale plek waar alle ondersteuning en expertise op het gebied van mantelzorg en vrijwillige inzet in het Land van Cuijk samenkomt. Wij staan voor alle inwoners, verenigingen en professionals klaar met informatie, advies, cursussen én met een luisterend oor. Zo versterken we ook de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Met één doel: hulpvragers én alle betrokkenen zo goed mogelijk van dienst zijn.

Maatjesprojecten

Ben jij op zoek naar een vrijwilliger om de zorg voor een familielid of vriend(in) even uit handen te geven, zodat je wat tijd hebt voor jezelf? Heb jij behoefte aan een maatje om bijvoorbeeld samen leuke activiteiten te ondernemen? Of wellicht ben je op zoek naar een speelhulp of gastgezin voor je kind? Dat kan, met onze maatjesprojecten.

Buurtkamers

Even je zorgen vergeten en genieten van de gezelligheid van mensen om je heen. Samen koken, een kaartje leggen, wandelen of computerles volgen; de Buurtkamer biedt een zinvolle invulling van je dag. Ongeacht je leeftijd. Met of zonder beperking. Maar ook als je tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebt. Ben jij mantelzorger? Dan is dit een mooie manier om jezelf even wat vrije tijd te gunnen.

We zijn er voor jou

Mantelzorg heeft een grote invloed op je leven. Je zorgt uit liefde, betrokkenheid en/of verantwoordelijkheidsgevoel voor een naaste. Deze zorgende rol kan waardevol en positief zijn. Misschien dacht je er helemaal niet bij na toen iemand in je naaste omgeving hulp nodig had, maar jouw taak kan uitgegroeid zijn tot een flinke extra belasting naast je huishouden, je gezin, je werk. Je bent in een situatie beland die jou voor onverwachte dilemma’s kan stellen en die vaak meer van je vraagt dan ‘alleen maar een paar dingetjes extra doen voor iemand’. Red je het allemaal nog? Wij staan voor je klaar met raad en daad. Vanuit het Mantelzorg & – Vrijwilligersplein, de Buurtkamers en Maatjesprojecten.Snel naar