Omgaan met verdriet
Wanneer iemand die je dierbaar is overlijdt, voelt het alsof de wereld even stilstaat. Anderen gaan door met hun dagelijkse bezigheden, maar voor jou is alles anders. Bij rouwverwerking kun je je verdrietig, eenzaam en bang voelen voor wat er komen gaat.
Misschien heb je vragen zoals: “Hoe moet ik nu verder?” “Hoe kan ik dit verwerken?” of “Wat moet ik doen met al deze gevoelens?”
Sociom helpt je bij jouw rouwproces, want rouwverwerking is erg belangrijk. Het helpt bij:
- Het erkennen van het verlies: het is belangrijk om het verlies te erkennen en te leren accepteren.
- Het uiten van gevoelens: het uiten van verdriet, boosheid of andere emoties gaat je helpen in jouw proces. Want emoties die worden opgekropt, veroorzaken stress. Stress kan je ziek maken.
- Het vinden van een nieuw evenwicht: leren leven met het verlies en het vinden van steun en kracht om verder te gaan.
We zijn er voor jou
Je staat er niet alleen voor tijdens het rouwproces. Onze sociaal werkers bieden persoonlijke ondersteuning en begeleiding op maat:
- We bieden een luisterend oor: onze maatschappelijk werkers en jongerenwerkers staan klaar om naar je verhaal te luisteren, je gevoelens en ervaringen te delen.
- We bieden je adviezen en ondersteuning: wij bieden praktische tips en persoonlijke adviezen om je te helpen omgaan met je verlies.
- We brengen je in contact met lotgenoten, met de cursus ‘Omgaan met verlies’: we organiseren bijeenkomsten waar je anderen kunt ontmoeten die een soortgelijk verlies hebben ervaren, zodat je ervaringen en gevoelens kunt delen en leert hoe je hiermee om kunt gaan.
Zo sta jij er niet alleen voor en kun je de pijn en het verdriet delen. Dat maakt het een stukje dragelijker.
Veelgestelde vragen over rouwverwerking
Hoe lang duurt het rouwproces?
Het rouwproces is voor iedereen anders en er staat geen vaste tijd voor. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven die je nodig hebt. Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen met je rouwverwerking.
Is het normaal om mij zo te voelen?
Een dierbare persoon verliezen doet veel pijn. Alle gevoelens die je ervaart tijdens het rouwproces zijn daarom heel normaal. Er is geen juiste of verkeerde manier om te rouwen.
Rouwen doet zoveel pijn, hoe overleef ik dat?
Rouwen kan emotioneel en ook fysiek pijn veroorzaken. Het kost veel energie en kan je uitputten, ook al heb je die dag niet veel gedaan. Om het rouwproces te kunnen doorstaan is het daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Dat kun je doen door regelmatig en gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en voldoende te slapen, voldoende rust te nemen. Ook zijn momenten van ontspanning helpend. Muziek, sport, lezen, schilderen, wandelen zijn bijvoorbeeld activiteiten die ontspanning kunnen bieden. Sociale contacten kunnen ook positieve energie geven. Al deze dingen maken het verdriet en gemis niet minder, maar geven je wel kracht om het te kunnen dragen.
Hoe herken ik de verschillende fases van rouwverwerking?
Manu Keirse – deskundige op het gebied van rouw en verlies – benoemt vier rouwtaken die door elkaar heen lopen: 1) de realiteit onder ogen zien, 2) de pijn van het verlies ervaren, 3) je aanpassen aan een leven zonder de ander en tenslotte 4) opnieuw leren genieten terwijl je de herinneringen bewaart. Dat is hard werken. Keirse noemt het niet voor niets ‘rouwarbeid’.
Is het normaal om jaren na het verlies nog steeds te rouwen?
Rouwen heeft geen einddatum omdat het gemis aan je dierbare persoon altijd zal blijven. Na verloop van tijd zal de wond wel helen, maar het blijft altijd een litteken (teken van leed). Je blijft daarom diegene altijd missen, vooral op speciale dagen zoals de verjaardag, sterfdag, trouwdag, feestdagen enz.
Hoe kan ik iemand die rouwt troost bieden?
Toon medeleven en betrokkenheid door regelmatig te vragen hoe het met hem/haar gaat. Neem de tijd en luister vooral geduldig naar wat diegene jou wil vertellen. Ook al vertelt diegene het verhaal steeds opnieuw, dat hoort bij rouwverwerking. Door het verhaal steeds opnieuw te vertellen, begint het besef van het verlies echt door te dringen. Dan kan het rouwproces op gang komen.
Waar kan ik terecht voor ondersteuning?
Je kunt altijd terecht bij Sociom voor ondersteuning bij rouwverwerking. Wij bieden zowel individuele begeleiding als groepssessies. Samen kijken we naar de manier die het beste bij jou past.
Hulp nodig? Neem contact met ons op
Als je te maken hebt met verlies en ondersteuning nodig hebt bij je rouwproces, staan wij voor je klaar. Sociom biedt een veilige plek waar je je gevoelens kunt delen en steun kunt vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.