De kracht van Welzijn op Recept

  • 22 mei 2024

Dankzij het initiatief Welzijn op Recept kunnen huisartsen mensen met psychosociale klachten eenvoudig doorverwijzen naar een welzijnscoach. In plaats van het ‘traditionele pilletje’, wordt de patiënt door een welzijnscoach geholpen. Dit heeft zowel voor de patiënt als de huisarts voordelen.

Doorverwijzing naar welzijn

Patiënten komen soms met klachten zoals vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid op het spreekuur van de huisarts. Daar kunnen ze niet altijd goed geholpen worden als er geen medische oorzaak gevonden wordt. Vaak spelen dan onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals het overlijden van een partner/vriend of familielid, verlies van werk, eenzaamheid et cetera.

Binnen het Land van Cuijk kunnen patiënten/cliënten via Welzijn op Recept worden doorverwezen naar de welzijnscoach (WWZ-coördinator) van Sociom. De welzijnscoach zorgt voor een zachte landing en activatie op een ander niveau. De gesprekken gaan over welbevinden en samen achterhalen waar iemand (weer) blij van wordt. De ideale uitkomst is dat sociale contacten worden opgebouwd, mensen weer meedoen aan activiteiten of dat ze vrijwilliger in de wijk of buurt worden.

Samen staan we sterker

Het mooie van Welzijn op Recept is dat patiënten zo een betere oplossing voorhanden hebben. Voor huisartsen is het voordeel dat zij hierdoor meer tijd overhouden voor complexe medische klachten. We zijn er trots op dat huisartsen, zorg- en welzijnsorganisaties en bewonersinitiatieven Welzijn op Recept in de regio aanbieden dan wel mogelijk maken.

Bekijk hier de video over Welzijn op Recept:

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde