De ‘Samen’ platforms blijven groeien

  • 5 september 2022

Met meer dan 600 ingeschreven inwoners, 25.000 berichten en meer dan 20.000 bezoekers blijft SamenBoxmeer (voorheen OnsThuus) groeien. Het digitale platform SamenBoxmeer is een site voor en door inwoners van de voormalige gemeente Boxmeer. Je vindt er alle informatie voor de inwoners zoals een agenda, nieuws, hulpvraag en aanbod op één plek. Op SamenBoxmeer vind je ook de Sociale kaart voor de gemeente Land van Cuijk met een groot aanbod van organisaties op het gebied van zorg, welzijn en participatie.

Als een van de buurtverbinders van SamenBoxmeer zet Monique Lamers zich al ruim zes jaar, met veel plezier in, voor het platform SamenBoxmeer. Inmiddels zijn daar ook de platformen SamenCuijk, SamenGrave, SamenSintanhonis en SamenMillensthubert bijgekomen. Plaatselijke platforms met ieder een eigen dorps- en buurtverbinders team van betrokken inwoners. Monique: “Want binnen een grote gemeente als Land van Cuijk is het belangrijk om als inwoners in de kernen toch de eigen identiteit te behouden.”

Monique vervolgt: “De ‘Samen’ platforms zijn er voor en door iedere inwoner in Land van Cuijk. Van elkaar helpen tot aan het ontmoeten en organiseren van activiteiten in je eigen directe omgeving of tot het bekijken van activiteiten elders in onze gemeente. Door het platform weet je wat er speelt en kunnen inwoners samen mooie dingen voor elkaar krijgen. Het zorgt echt voor saamhorigheid.”

Door en voor inwoners  

Elk platform heeft zijn eigen team betrokken inwoners die tijdens een driedaagse opleiding door mijnbuurtje, worden opgeleid tot Dorps- of Buurtverbinders. De Dorps- of buurtverbinders richten onder andere het platform in, ondersteunen inwoners offline en/of online bij het gebruik van het platform en wijzen organisaties op het bestaan van het platform.

Monique: “Mooi om op de platformen te zien hoe creatief inwoners zijn en hoeveel initiatieven zij opzetten. Mensen zijn in beweging en krijgen samen dingen voor elkaar. Daarnaast biedt het platform SamenBoxmeer naast de Sociale kaart met een overzicht van alle organisaties binnen het sociaal domein, ook de toegankelijkheidsmodule aan. Hierin geeft een organisatie zelf aan hoe zij te bereiken zijn en welke faciliteiten er op de locatie aanwezig zijn. Inwoners kunnen op deze manier zien hoe toegankelijk een locatie voor hen is (bijvoorbeeld: is de voordeur te bereiken via een trapje of schuine loop).”

Vrijwilliger worden bij de platforms?

De Samen-sites blijven groeien en willen hun team van Dorp-Buurtverbinders graag uitbreiden. Daarom zijn zij hard op zoek naar vrijwilligers om het team mee uit te breiden. Dus ben of ken jij een betrokken inwoner, iemand die het leuk vindt om iets te doen voor de buurt, ideeën heeft en het ‘Samen’ platform nog verder wil laten groeien? Neem dan contact op met een van de teams of met Monique via monique.samenboxmeer@gmail.com.

Wil je als organisatie meer informatie over de ‘Samen’ platforms? Dan kun je ook met Monique contact opnemen. Vermeld wel even voor welk platform je vraag bedoeld is en zij zorgt ervoor dat je e-mail op de juiste plek terecht komt!

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde