Gezonde maaltijd voor alleenstaande ouderen in Alphen

  • 3 februari 2022

Uit onderzoek is gebleken dat er in Alphen 140 inwoners van 50 jaar en ouder alleenstaand zijn. Sociaal werker Maurits Badal: “Voor de lockdown organiseerde ik regelmatig activiteiten voor onder andere deze doelgroep. Op deze manier konden zij op een laagdrempelige manier meedoen in de maatschappij.” Afgelopen december was er weer sprake van een lockdown. Dat kwam voor deze doelgroep extra hard aan. “Wij zijn van mening dat iedereen, vooral tijdens kerst, het gevoel moet hebben dat ze niet alleen zijn”, zegt Maurits, “daarom wilde ik deze alleenstaande mensen in Alphen een hart onder de riem steken.” 

Twee vliegen in één klap
Eric Witzel van Dorpshuis De Hucht in Alphen was bezig om gezonde kerstmaaltijden te verstrekken aan alleenstaande ouderen, die speciaal samengesteld waren door voedingsdeskundigen SLAG en Saars. Gezond eten en bewegen is immers zo belangrijk, ook voor deze doelgroep. Maurits pikte dit signaal op: “Ik kreeg het idee om voor dit initiatief een subsidie voor Gezondheidsbevordering aan te vragen bij de gemeente West Maas en Waal. Deze subsidie is vooral bedoeld voor jongeren, maar die doelgroep kon ik er ook bij betrekken door hen samen te laten koken en de maaltijden te laten bezorgen bij de alleenstaande ouderen. Daarmee sloegen we twee vliegen in één klap: jongeren werden zo ook bewust gemaakt van het belang van gezonde voeding én ze kwamen in contact met de oudere inwoners, waardoor er een brug geslagen kon worden tussen jong en oud in ons dorp”, vertelt Maurits.

Samen koken
“Binnen één week heb ik zeven jongeren tussen de 11 en 14 jaar opgetrommeld om mee te werken. Ik heb daarvoor mijn netwerk in het dorp aangeboord en bekende jongeren gewoon op straat aangesproken. Op kerstavond hebben zij samen met Erie van Teeffelen, voormalig directrice van de basisschool De Mariënhof die koken voor vrienden als hobby heeft, de maaltijden bereid en rondgebracht bij de alleenstaande ouderen. Die wisten van niets en waren blij verrast, waardoor het effect nog groter was.”

Bevorderen zelfredzaamheid door voeding en beweging
Naast de maaltijden werden ook flyers verspreid waarop is uitgelegd hoe belangrijk gezond eten en bewegen is en hoe men hier zelf aan kan werken, ter bevordering van de zelfredzaamheid van deze doelgroep na afloop. En Naomi van Hulst, van beroep sportinstructeur, heeft uitgelegd welke meerwaarde voldoende beweging heeft voor zowel je fysieke als mentale welzijn. “Het Klompenpad is bijvoorbeeld onder de aandacht gebracht”, zegt Maurits, “en een aantal van de jongeren heeft voorgesteld om samen met de alleenstaande ouderen te gaan wandelen binnenkort.” 

Groot succes 
“Het was een groot succes. Na afloop hebben we ook zoveel bedankjes gekregen van blije dorpsbewoners. Ook dit jaar gaan we weer wat organiseren”, sluit Maurits met een voldaan gevoel af.   

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde