Sfeerverslag Kenniscollege Molukkers

  • 23 maart 2022

Vorige week donderdag organiseerde Sociom in samenwerking met Werkgroep Bersama een Kenniscollege Molukkers in de kleine zaal van de Schouwburg Cuijk. Om 14.00 uur ging het licht uit en hoorden alle 120 bezoekers de tifa. De tifia symboliseert de hartslag van de Molukken. Daarbij kwam er een reeks foto’s voorbij van Molukkers en hun komst naar Cuijk.

Froukje Drent, Sociaal Werker Sociom, trapte de middag af. “Heel bijzonder om deze middag met zo’n gemêleerd gezelschap te zijn. Inwoners, stagiaires, vrijwilligers en professionals, allemaal samen in de zaal. Mijn doel is hiermee al behaald; verbindingen leggen en kennis delen.” Daarna kwam Marsha Laijan aan het woord; als afgevaardigde van de Werkgroep Bersama leidde zij ons door het programma heen.

Geschiedenis en cultuur

Drs. Nanneke Wigard vertelde over de Molukse geschiedenis, waarbij duidelijk werd dat de verbinding met Nederland al rond 1600 is gestart! Dr. Elias Rinsampessy (Sociaal en Cultureel Antropoloog) nam ons mee in de hedendaagse dilemma’s en zijn persoonlijke verhaal, inclusief heerlijke familiefoto’s waarin Molukkers en Nederlanders versmolten zijn. Op de vraag, waarom hulpverleners weinig hulpvragen krijgen van Molukkers, was zijn antwoord: “zolang het management wit is, zal je nooit snappen wat er nodig is om hulpvragen te krijgen van andere culturen.

Na de lezingen was het tijd voor een emotioneel lied dat vier Molukse (Cuijkse) jongeren hebben gecomponeerd (i.s.m. Harm Verbiesen, Jongerenwerker Sociom) met als basisvraag: Waar kom ik vandaan? Weinig mensen in de zaal hielden het droog. Als afsluiting vertelde cabaretier Joshua Timisela op humoristische wijze over de lijfstraffen die hij als kind kreeg.

Tijdens de nazit bleek dat de bezoekers erg onder de indruk waren van deze middag. “Het voelde als een achtbaan.” “Ik heb zoveel geleerd over Molukkers.” “Ik ben blij dat ik zo’n bijzondere bijeenkomst heb mogen volgen.” “We hebben op school nooit iets geleerd over de Molukkers, dat hoofdstuk werd overgeslagen.”

Ander nieuws

  • Calendar18-APRIL-2024

Jongerenwerk verrast burgemeester met uniek Monopoly-bordspel

  • Calendar16-APRIL-2024

Vrij Zwemmen voor Vrouwen gaat starten!

145 Gerelateerde