Van vluchteling – naar vrijwilliger – naar betaalde kracht bij Sociom

  • 30 mei 2022

Het verhaal van Iman Asaad – Sociaal werker bij Sociom

Drie maanden nadat Iman Asaad zich met haar gezin had geïnstalleerd in Cuijk bracht ze haar jongste zoon Karim naar basisschool de Regenboog. Daar raakte ze in gesprek met Reyhan Conka opbouwerker bij Sociom.

Asaad: “’Het was fijn om iemand te ontmoeten die al lange tijd in Nederland woonde en goed Engels sprak. Reyhan vroeg of ik vrijwilliger wilde worden bij het wekelijkse inloopspreekuur voor ouders op de basisschool. Dat wilde ik graag. Ze sprak ook over buurtbemiddeling en dat leek mij een mooie activiteit, passend bij mijn werkervaring en opleiding. De medewerkers van Sociom die ons gezin gehuisvest hadden, vroegen of ik kon tolken voor vluchtelingenwerk. En niet lang daarna ontdekte ik dat  Sociom ook het Participatie Verklaring Traject (PVT) aanbood aan statushouders. Na een kort gesprek werd ik opgeleid als sleutelfiguur voor het PVT en gaf ik de workshops van het PVT aan de Arabisch sprekende statushouders in het Land van Cuijk. Voor ik het wist was ik dus heel wat uurtjes  op het kantoor van Sociom te vinden en op basisschool de Regenboog.

In die tijd studeerde ik NT2 en voor mijn spreek- en luistervaardigheid had ik veel aan de contacten die ik had met de vrijwilligers en beroepskrachten van Sociom. Mijn diploma’s liet ik waarderen en met een extra jaar studie aan een Nederlandse universiteit zou mijn master psychologie ook in Nederland geldig zijn. Daar heb ik niet voor gekozen. Wat mij kracht heeft gegeven tijdens mijn leven is mijn familie. En na onze vlucht uit Syrië vooral ook ons gezin. Mijn man en kinderen hebben ook te maken gehad met grote veranderingen in hun leven en in de eerste plaats wil ik er voor hen zijn.

Twee jaar geleden startte ik met de studie Social Work bij de HAN en werd van vrijwilliger stagiair bij Sociom. De manier van studeren was voor mij totaal onbekend. De kennistoetsen gingen mij prima af. Maar de reflectieverslagen, die een belangrijk onderdeel van de studie vormden, waren door de taal voor mij moeilijk om te maken. Heel blij was ik met mijn collega’s bij Sociom die er voor mij, als stagiair, in dat eerste jaar op de HAN waren.

November 2021 ontving ik mijn HBO diploma Social Work. Heerlijk! Nu ga ik een betaalde baan zoeken!” riep ik.  ‘’Jou willen we niet kwijt’’, zei Marielle Rooijakkers, één van de managers van Sociom. Asaad: ‘’Dus na jaren van oorlog, angst en een lange gevaarlijke reis naar Nederland en 4 jaar vrijwilligerswerk en stage kreeg ik een echte baan. Compleet met salaris en visitekaartjes. Gek, bij die visitekaartjes kwamen er ineens allerlei tegenstrijdige gevoelens naar boven. Pijn, geluk, troost. En ook van; wat heb ik dit al die jaren gemist. Erkenning en het gevoel dat de mensen zien wie ik echt ben. In Nederland zeggen ze: Het voelde bij Sociom als een warm bad. In het Arabisch zeggen de mensen: ‘’Je wordt met warme armen stapje voor stapje omhoog geleid.’’ Dat is precies wat ik bij Sociom heb ervaren. Daar ben ik mijn collega’s heel dankbaar voor.”

Ander nieuws

  • Calendar18-APRIL-2024

Jongerenwerk verrast burgemeester met uniek Monopoly-bordspel

  • Calendar16-APRIL-2024

Vrij Zwemmen voor Vrouwen gaat starten!

145 Gerelateerde