Vriendschapscursus van start

  • 11 november 2021

Door omstandigheden, zoals verandering in het gezin, verhuizing, ophouden met werken of het verlies of ziekte van de partner, kunnen vriendschappen verwateren of ontbreken. Hoe kun je nieuwe contacten en vriendschappen aangaan? Het is daarvoor belangrijk, dat je naar mensen durft toe te stappen. Dit is niet altijd even makkelijk, maar wel nodig voor het laten ontstaan van vriendschappen. Het kan ook lastig zijn om bestaande vriendschappen te onderhouden. Wat is daarvoor nodig en hoe ga je om met verschillende verwachtingen in vriendschappen? De Vriendschapscursus van Sociom biedt de gelegenheid om samen met anderen te bespreken en te oefenen hoe je contacten kunt aangaan of verbeteren. In januari 2022 starten bij voldoende deelnemers twee Vriendschapscursussen in Boxmeer en Cuijk.

Interview met Greet Raeymakers, begeleider van de Vriendschapscursus

Wat is er zo leuk aan de Vriendschapscursus?
Ik vind het vooral spannend en leuk. De cursus heeft een rijke inhoud. Opdrachten, oefeningen en gesprekken die we voeren, gaan mensen echt helpen bij het maken van vrienden. Het is namelijk niet altijd even makkelijk in deze tijd. Op zoek zijn naar vriendschap begint bij jezelf. Als je niet weet wat je wil, is het lastig om mensen te vinden met wie je vrienden zou kunnen worden.
In de cursus komen dadelijk mensen, die allemaal al ervaring hebben met vriendschappen, zowel leuke als minder leuke ervaringen. Zo zijn er veel soorten vriendschappen, lange en korte. Mensen zijn hun hele leven op zoek naar vriendschappen. Deze cursus kan goede handvaten bieden voor het vinden en onderhouden van deze vriendschappen.

Denk je dat mensen iets kunnen hebben aan jullie en aan elkaar?
Ellen (de andere cursusleidster) en ik zullen de onderwerpen bespreken zodat er stappen vooruit worden gezet. Er moet iets in beweging kunnen komen. Het tempo wijst zich vanzelf. Het is belangrijk dat we mensen de tijd geven. Mensen kunnen zeker van elkaar leren. Wij zitten er niet om te vertellen hoe het moet, wij bieden slechts oefeningen of opdrachten om mee  aan de slag te gaan. Mensen hebben zelf de wijsheid in pact.

Heb je zelf iets met vriendschap?
Ik heb erover nagedacht. Vriendschap is mijn hele leven lang belangrijk geweest. In mijn ontwikkeling, om te groeien in het leven en het is voor mij belangrijk dat ik op vrienden terug kan vallen en dat ze eerlijk tegen mij zijn. En dat zij ook kunnen zeggen: “Je mag er zijn.” Je wordt soms ook over grenzen heen getrokken. Zo ben ik gaan diepzeeduiken en ben ik door grotten gelopen. Dit kwam door het enthousiasme van mijn vrienden. Dit zorgt ervoor dat je kan groeien als mens.
Vriendschappen moet van beide kanten komen. Vriendschappen onderhouden kan op verschillende manieren, door gesprekken te voeren, een wandeling te maken of gewoon een appje te sturen. Proberen is belangrijk, dat je naar mensen toestapt, het durven. Dit is niet altijd even makkelijk maar wel nodig voor het laten ontstaan van vriendschappen.

Noem drie goede redenen om je aan te melden

  1. Sowieso dat het erg gezellig zal worden. Iedereen komt met dezelfde verlangens, misschien niet direct met dezelfde ideeën, maar wel dat zij allen een bepaalde wens hebben;
  2. Het zal zeker een verrijking zijn, doordat je veel nieuwe ideeën krijgt;
  3. Het zal ook avontuurlijk zijn, we gaan met de cursus op reis.

Stel dat mensen een drempel hebben om zich aan te melden, wat zou je ze adviseren?
Niet nadenken, gewoon doen. We zijn niet gevaarlijk, we zijn er om je te helpen. Het kan alleen maar beter worden.

Waarom geef jij deze cursus?
Eigen ervaringen zijn voor mij belangrijk. Je kunt vriendschappen niet dwingen. Soms willen mensen in je omgeving je helpen met goede adviezen. Dit heb ik zelf ook meegemaakt, dus ik weet hoe het voelt. Je eigen weg volgen is erg belangrijk, het komt altijd goed. De bijeenkomsten zullen mensen inspireren. Ze krijgen tips en een klankbord. Zo helpen wij ze verder en kunnen ze vriendschappen zoeken en verder ontwikkelen.

Opzet Vriendschapscursus
De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten met zes tot acht deelnemers.

Data en locatie

  • Boxmeer: start dinsdag 11 januari 2022 van 14.00 tot 16.00 uur;
  • Cuijk: start donderdag 13 januari 2022 van 10.00 tot 12.00 uur.

Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dette Koenders, seniorenwerker via 06-10430039 of dettekoenders@sociom.nl.

Meer informatie en aanmelden voor de Vriendschapscurus.

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde