Steunouder

Ondersteun gezinnen als Steunouder

Zou jij graag iets willen betekenen voor een kind en ouders in een kwetsbare situatie? Wellicht past het bij jou om Steunouder te worden.

Je betekent als Steunouder veel voor een ander gezin

Als Steunouder bied je ouders vrijwillig een steuntje in de rug door aan hun kind een gastvrij thuis te bieden. Dit zijn ouders die overbelast zijn of dreigen te raken, doordat zij geen of onvoldoende hulp kunnen vragen aan familie, vrienden of kennissen in hun omgeving.

“Kinderen grootbrengen is een hele klus en soms kun je daar als ouder wel wat helpende handen bij gebruiken. Een Steunouder kan dan een uitkomst zijn. Het is een laagdrempelige werkwijze waarbij de ouder, die zich tijdelijk in een kwetsbare situatie begeeft, tot rust kan komen. Als Steunouder kun je met het kind leuke activiteiten ondernemen zoals knutselen, naar de kinderboerderij of samen vissen. Wellicht heb je zelf kinderen en kunnen die met elkaar spelen”, aldus Iris Steenbruggen, Steunoudercoördinator bij Sociom.

Wat houdt het in om Steunouder te zijn?

Je biedt een veilige omgeving waarin het kind onvoorwaardelijk kind mag zijn. Een kleine vorm van positieve aandacht, zoals samen een glaasje limonade drinken of een kleurplaat tekenen, kan van grote betekenis zijn in het leven van een kind.

Voor een paar uur in de week (bijv. één of twee dagdelen) kun je Steunouder worden voor een kind in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Omdat je dit zelf leuk vindt, voelt dit misschien als een kleine moeite, maar ondertussen heeft dit een grote impact. Een ouder of de ouders hebben de tijd om even op adem te komen en voor het kind ben je een goed voorbeeld.

Lees hier een ervaringsverhaal binnen Steunouder >>

Heb jij tijd en ruimte om als steunouder aan de slag te gaan? Hieronder vind je nog meer belangrijke informatie wat handig is om te weten:

Leeftijd en ouderschap: Het maakt niet uit of je wel of geen ervaring hebt in het ouderschap, of dat je 25 of 70 jaar bent – jouw inzet is waardevol. Iedereen mag zich aanmelden.

Duur van je inzet: Steunouder ben je ongeveer een half jaar tot een jaar. De duur spreken we met elkaar samen af.

De betekenis van jouw inzet: Uit ervaring blijkt dat na jouw inzet het kind meer rust ervaart en makkelijker contact maakt met leeftijdsgenoten en volwassenen.

Veelgestelde vragen over Steunouder

Kan ik Steunouder worden als ik zelf geen kinderen heb?
Ja, ook als je geen kinderen hebt, kun je Steunouder worden. Jouw inzet en betrokkenheid is het belangrijkste.

Hoeveel tijd moet ik investeren als Steunouder?
Dit kan al voor een paar uurtjes in de week. Meestal is het één of twee dagdelen. In afstemming met elkaar wordt dit afgesproken.

Word ik als Steunouder ondersteund door een organisatie?
Ja, binnen het Land van Cuijk krijg je begeleiding en ondersteuning vanuit Sociom. Met de Steunoudercoördinator zijn regelmatig contactmomenten en hier kun je terecht met al je vragen.

Meld je vandaag nog aan

Wat geweldig dat je overweegt om Steunouder te worden! Via onderstaand formulier kan je je aanmelden. Wil je liever eerst meer informatie aanvragen? Ook dan kan je het formulier invullen. Dan nemen wij hierover contact met je op. Het is ook mogelijk om ons een mail te sturen. Dat kan naar steunouder@sociom.nl.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Snel naar