Pilot voorzorgcirkels succes!

  • 5 april 2022

Door de toenemende vergrijzing en tekort aan professionele zorg en afname van mantelzorgers, moeten we samen meer zorg voor elkaar gaan organiseren.

Eén van de sleutels binnen het project ‘Sleutel tot langer thuis’ is het versterken van het sociaal netwerk. Hiervoor zijn we bezig met het opstarten van voorzorgcirkels (ontwikkeld door Henk Geene). Een voorzorgcirkel bouw je ‘uit voorzorg’, met de mensen om je heen. Op deze personen kun je een beroep doen wanneer je praktische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het doen van een boodschap of het oud papier buiten zetten. Maar ook zeker zo belangrijk: sociale contacten, voor een gezellig praatje of luisterend oor.

In een voorzorgcirkel helpen inwoners elkaar. Vitale senioren helpen de meer hulpbehoevende senioren, waarbij zij ook verzekerd zijn van hulp als ze meer ondersteuning nodig hebben. Zo helpen we elkaar om zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen.

Groepsspel voorzorgcirkels

Sociom is samen met Mooiland en Pantein bezig om deze voorzorgcirkels vorm te geven. Melanie van Summeren (wijkverpleegkundige in opleiding bij Pantein) ontwikkelde hiervoor een groepsspel. Dit spel is onlangs met deelnemers van Buurtkamer Mariagaarde in Haps gespeeld. Tijdens dit spel wordt aan de hand van een casus het netwerk ingezet voor de vele hulpvragen die kunnen spelen. Door dit spel te spelen krijgen senioren een beeld van wat een voorzorgcirkel inhoudt. Daarnaast is het doel dat senioren ook nadenken over hun eigen netwerk en hoe dit in te zetten en te versterken waar nodig.

De deelnemers van Mariagaarde speelde dit spel met veel plezier. Het maakte duidelijk welke hulpvragen zij hebben of kunnen gaan krijgen bij het ouder worden en wie ze daarbij om hulp kunnen vragen. Door het succes gaan de Buurtkamers van Sociom in Mill en Cuijk het spel op 13 en 14 april ook spelen.

Ook op andere plekken in het Land van Cuijk zijn de eerste voorbereidingen na de lockdowns gestart om tot voorzorgcirkels te komen. Binnenkort vertellen we daar meer over.

Meer informatie?

Ook interesse om het spel te spelen of meer informatie over Voorzorgcirkels opstarten? Neem contact op met Wendy Huijbers (langerthuis@sociom.nl of 06-21287296).

Lees meer over het project ‘Sleutel tot langer thuis’

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde