Van vluchteling, naar vrijwilliger, naar medewerker

  • 24 oktober 2022

“Gevlucht uit de oorlog in Syrië, voor een betere toekomst voor mijn kinderen.” Aan het woord is Dyala Badran. Dyala is 35 jaar, getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Grave. Inmiddels is zij daar ook een bekend gezicht en een aanspreekpunt voor vele vluchtelingen.

We ontmoeten haar op het dienstencentrum van West Maas en Waal waar zij sinds kort met collega Anja Valckx samenwerkt aan het project ‘leefomgeving ontdekken’. Hiermee is ze na 8 jaar vrijwilligerswerk ook officieel in dienst als vluchtelingenwerker bij Sociom. In dit artikel deelt zij haar verhaal.

Het verhaal van Dyala Badran

Dyala: “In 2014 vluchtte wij naar Nederland voor de oorlog in Syrië om onze kinderen een betere toekomst te bieden. Eenmaal in Nederland kwam er veel op ons af. We spraken geen Engels of Nederlands dus hulp vragen was moeilijk. Na een paar maanden leerde ik de Nederlandse taal spreken door de inburgeringscursus, af te spreken met taalmaatjes en ook door zelf te blijven oefenen. Maar ik wilde nog meer doen. Na wat informeren ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij de middelbare school in Grave, bij de Internationale Schakelklassen (ISK). Hier kwam ik in contact met Ramon Derikx vluchtelingenwerker bij Sociom. Ik vroeg aan hem of zij nog een tolk nodig hadden en dat hadden ze. Zo ben ik als vrijwilliger bij Sociom terecht gekomen bij vluchtelingenwerk in Grave.

In het begin was ik voornamelijk bezig met het vertalen voor mensen en tolken. Zo hielp ik Ramon onder andere met het uitleggen van de zorgverzekering, wetten en belasting. Later heb ik ook de spreekuren gedraaid en met een andere sociaal werker van Sociom samengewerkt als tolk bij de participatieverklaring en het geven van workshops over de Nederlandse wet.

In het voorjaar van 2022 kreeg ik door mijn ervaring het aanbod om aan de slag te gaan als medewerker van Sociom, voor een nieuwe opdracht huisvesting in Rivierenland. Dit heb ik drie maanden gedaan, totdat ik in contact kwam met Anja. Zij wilde graag mijn ondersteuning als vluchtelingenwerker in West Maas en Waal.”

Anja Valckx: “Dat klopt en ik ben super blij met haar! Dyala heeft haar nek uitgestoken als vrijwilliger, en lef getoond om buiten haar gezin iets te doen voor een ander. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat ik met haar mag samenwerken. In West Maas en Waal komen veel gezinnen uit Syrië. Ik spreek geen Arabisch dus voor mij is het lastig om met hun te communiceren. Inmiddels hebben we samen kennis gemaakt met de Syrische gemeenschap hier en zijn we op huisbezoek geweest. Daarmee werd al meteen duidelijk hoe fijn het is om Dyala erbij te hebben. We kunnen mensen nu adviseren, informeren en doorverwijzen, waardoor ze zichzelf beter kunnen redden.” 

Dyala: “Daarnaast is het ook goed voor mijn eigen ontwikkeling. Ik leer nog elke dag. Mijn doel is om uiteindelijk een officiële tolk te worden. Ik ben nu bezig met een studie sociaal tolker en ben blij dat ik dit nu al meteen bij Sociom kan inzetten.”

Ander nieuws

  • Calendar04-JUNI-2024

Lotgenotengroepen Marikenhuis

  • Calendar04-JUNI-2024

Update – West Maas en Waal

148 Gerelateerde