“De kinderen kunnen vaak niet wachten totdat ze weer naar hen toe mogen”

Ervaringsverhaal binnen Steunouder

  • 10 april 2024


En dat is een van de mooie dingen waar het om draait binnen het initiatief Steunouder. Dit initiatief is bedoeld voor ouders die geen beroep kunnen doen op familieleden, zoals opa’s, oma’s, tantes of ooms voor hulp rondom de kinderen. Sociom brengt ze dan in contact met ‘Steunouders’, die voor een dag(deel) per week leuke activiteiten met de kinderen ondernemen en ook ouders tijdelijk een steuntje in de rug bieden.

Zo is Anne bij Sociom terecht gekomen. “Ik heb helaas niet de familie- en kenniskring om op terug te vallen en ik merk dat ik niet áltijd de energie heb om activiteiten te ondernemen met de kinderen”, aldus Anne. Zij vroeg zich af of wij iets konden betekenen in de vorm van Steunouder.

Heel graag helpen we Anne en haar kinderen (10 & 6 jaar). Door middel van een kennismakings- en tevens intakegesprek leerden we Anne en de kinderen goed kennen. Coördinator Iris Steenbruggen: “Op deze manier krijgen we een goed beeld van de gezinssituatie, de kinderen en verwachtingen van ouders. We zorgen ervoor dat de ouders en kinderen zo goed mogelijk aansluiten bij de Steunouder(s). Hierdoor is de kans van een goede match het grootst.”

En zo kwamen Steunouders Willie en José in beeld. Willie en José zijn beiden bijna volledig gestopt met werken en wilden graag hun steentje bijdragen als vrijwilliger. “Wij hadden vooraf geen voorkeur om ons in te zetten voor kinderen, een gezin of ouderen. Binnen het vrijwilligerswerk zochten wij iets om iemand anders te helpen”, aldus steunouders Willie en José. “In de plaatselijke krant zagen we een Sociom-advertentie over Steunouder. Dit wekte onze interesse, omdat je op deze manier zowel kinderen als het gezin een groot plezier kan doen. Bovendien leek het voor onszelf ook erg leuk om kinderen te vermaken en eventueel wat bij te brengen vanuit onze levenservaring.”

Na een positieve kennismaking tussen het gezin en de steunouders, werd de match een feit. Anne: “De kinderen voelen zich echt fijn bij Willie en José. Ze vinden het steeds leuker en kunnen vaak niet wachten totdat ze weer naar hen toe mogen. Mijn zoon vertelde dat hij het ‘opa en oma’-gevoel heeft bij hen. Ik ben erg blij dat ze het zo leuk vinden. Dat doet me goed.”

Willie en José: “Wij halen de kinderen nu 1x per week op van school. Als je het enthousiasme van deze kinderen ziet en hoe ze genieten bij ons thuis, dan krijgen wij zelf daar ook een erg fijn en voldaan gevoel bij. Ze genieten van elke boswandeling met de hond, we knutselen, we doen spelletjes enzovoorts. De tijd vliegt voorbij voor zowel de kinderen als dat van ons. ’s Avonds brengen we ze weer naar huis en overleggen kort met Anne hoe de middag is verlopen.” Dit is heel belangrijk, want de regie blijft altijd bij de biologische ouders.

Ook Steunouder worden?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je hier graag vrijblijvend meer over. Neem rechtstreeks contact op via onze collega Iris Steenbruggen (06 – 89 97 39 64 of steunouder@sociom.nl) of ga naar onze website: https://sociom.nl/aanbod/steunouder/

Ander nieuws

  • Calendar22-MEI-2024

De kracht van Welzijn op Recept

  • Calendar17-MEI-2024
  • Tag Relaties en scheiden

Tekeningenactie Scheidingsloket Sociom

147 Gerelateerde