Voorzorgcirkels

Voor elkaar zorgen of naar elkaar omkijken zou toch normaal moeten zijn? Veel mensen willen graag anderen helpen, maar soms is het moeilijk om contact te leggen. Of om hulp te vragen. De voorzorgcirkels helpen hierbij.

Met de voorzorgcirkels blazen we ouderwetse burenhulp nieuw leven in. Voor elkaar zorgen klinkt logisch en eenvoudig, maar om hulp vragen is voor velen vaak een drempel. Toch is het steeds vaker nodig, want het aantal ouderen in Nederland neemt toe. In het Land van Cuijk is er zelfs sprake van een dubbele vergrijzing. Senioren wonen steeds langer zelfstandig thuis en er is minder zorg vanuit professionele organisaties beschikbaar. Ook wordt er meer van mantelzorgers verwacht. Een voorzorgcirkel kan hierin een waardevolle oplossing zijn.

Wat is een voorzorgcirkel?

Een voorzorgcirkel bestaat uit een groep mensen die bij elkaar op loopafstand wonen. Deze groep is bereid om, indien nodig, elkaar te helpen met hand- en spandiensten. Twee personen van de groep worden de verbinder en weten wat men aanbiedt en vraagt. Zij bemiddelen in vraag- en aanbod.

Dit model maakt dat mensen makkelijker een vraag durven stellen, omdat het normaliseert dat we elkaar in de buurt iets kunnen vragen. Iedereen die meedoet heeft het telefoonnummer van de verbinders. Als er een vraag gesteld is, bekijken de verbinders of iemand uit de groep een aanbod heeft dat daaraan tegemoet komt. Ook letten de verbinders erop dat niet steeds dezelfde persoon wordt gevraagd voor een bepaald klusje.

Als je een aanbod doet, behoud je altijd de vrijheid om het te laten weten als het je niet uitkomt. De ervaring leert dat er vaak wel iemand is die het wel kan doen, die ook dit aanbod heeft gedaan. Zo creëren we, uit voorzorg, voor iedereen die meedoet een zorgzame structuur in de buurt.

Ook een voorzorgcirkel in jouw buurt?

Sociom helpt gratis bij het opzetten van een voorzorgcirkel in jouw buurt. Samen kiezen we een datum voor een bijeenkomst met buurtbewoners en brengen we in kaart wat iedereen graag zou willen doen voor een ander. En óók: of iemand zelf nu al een vraag heeft die hij/zij niet op eigen kracht kan oplossen. Zo komen we tot een goed georganiseerde en effectieve voorzorgcirkel.

Bel naar 0485 – 700 500 of stuur een mail naar voorzorgcirkels@sociom.nl.

De voorgeschiedenis van de voorzorgcirkels

Het begon allemaal met dorpsbijeenkomsten in de voormalige gemeenten Boxmeer en Cuijk die Welzijn Ouderen Land van Cuijk en KBO’s samen organiseerden. Inwoners werden uitgenodigd om mee te praten over hun wensen en behoeften om zo lang mogelijk zelfstandig, in het eigen dorp, te kunnen blijven wonen.

Welzijn Ouderen Land van Cuijk en KBO vroegen daarna aan de drie professionele organisaties ondersteuning op het gebied van wonen (Mooiland), welzijn (Sociom) en zorg (Pantein). De reeds bestaande samenwerking tussen alle partijen vormde een goede basis voor de verdere ontwikkeling van dit project. Ook de steun van de gemeente Land van Cuijk, de Rabobank en projectsubsidie ZonMw is zeer waardevol. Dit resulteerde in het project ‘Sleutel tot langer thuis’. Hierbij hebben inwoners zelf de regie in handen. De algemene doelstelling van het project richt zich op ‘het langer zelfstandig thuis kunnen wonen’. Er zijn twee sleutels die hierbij helpen: de huistesten en de voorzorgcirkels.

  • Huistesten: De eerste sleutel zorgt ervoor dat jouw woning geschikt is en blijft om veilig ouder in te worden. Een opgeleide vrijwillig woonadviseur bekijkt of dat voor jouw woning geldt. Dat noemen we een huistest. Deze worden op dit moment uitgevoerd door de KBO’s.
  • Voorzorgcirkels: De tweede sleutel zorgt ervoor dat je een beroep kunt doen op mensen in jouw omgeving. Maar ook dat je zelf anderen kunt helpen. Dat sociale netwerk van mensen noemen we een voorzorgcirkel. Sociom helpt en begeleidt hierbij.
Lees hier een aantal inspirerende succesverhalen

Samenwerking

Binnen de voorzorgcirkels werken we nauw samen met:

Medewerkers bij jou in de buurt
Wie is er dichtbij thuis?

Nancy ten Haaf

Sociaal werker, Voorzorgcirkels
  • Cuijk, Grave, Mill
  • 06 89 97 50 09

Mirthe Verberkt

Sociaal werker, Voorzorgcirkels


Snel naar