Wijkschouw: een kritische blik op de wijk
Samen met jou, de wijkraad, politie, bewoners en de woningcorporatie gaat de sociaal werker de wijk in om te kijken wat er beter kan. Zijn er genoeg hondenuitlaatveldjes, is de wijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers; deze en andere punten komen uitgebreid aan bod tijdens de wijkschouw. Ook worden burgerinitiatieven meegenomen om de leefbaarheid en betrokkenheid in de wijk te vergroten.
Peil de behoefte van burgerinitiatieven met een buurtonderzoek
Voordat je veel tijd en energie gaat steken in het organiseren van activiteiten of het aanpakken van de verkeersveiligheid in je straat, is het goed om te weten hoe de omgeving hierover denkt. Een buurtonderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van een enquête, biedt uitkomst. Weet je niet welke vragen je moet stellen? Wij helpen je hierbij.
Voorbeeld: wijkbewoners in contact
De wijk Boxmeer-Noord diende als ‘proeftuin’ voor wijkgericht werken. Sociaal werkers gaven in het kader van het project ‘Doen!’ vraaggericht ondersteuning aan burgerinitiatieven. Bijvoorbeeld bij de organisatie van burendag. Vrijwilligers en organisaties sloegen de handen ineen en organiseerden een activiteit rondom wijkaccommodatie De Driewiek. Allochtone en autochtone wijkbewoners kwamen hier met elkaar in contact, wat de integratie ten goede kwam.
Stel je vraag over je buurt of dorp
Heb je een vraag over je woonomgeving of heb je hulp nodig bij het opzetten van een buurtonderzoek? Bel 0485 700 500 of mail naar info@sociom.nl. Kijk ook op de pagina Bouw aan je buurt en Buurtverbinders.