Vluchtelingenwerk

Voel je snel thuis in je nieuwe leefomgeving

Nederlands leren, het inrichten van je huis, de weg vinden in je nieuwe omgeving; als vluchteling met een verblijfsstatus komt er veel op je af. In een land waar alles vreemd is, moet je in korte tijd veel leren. Welke feestdagen kent Nederland? Wij ondersteunen je samen met onze vrijwilligers bij je nieuwe dagelijkse leven.

Afspraak met vluchtelingenwerk

Praktische hulp op het gebied van huisvesting, een taalcoach om de Nederlandse taal te oefenen, het opbouwen van contacten; wij doen er samen met jou alles aan om jou en je gezin zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de sociaal werker binnen je woonplaats. Dat kan zowel op locatie als digitaal.

Leren van de Nederlandse taal

Hoe leer je het beste een nieuwe taal? Door deze zoveel mogelijk te spreken! Als aanvulling op de Nederlandse les kun je met een taalcoach aan de slag. Je oefent samen het Nederlands. Bijvoorbeeld met een spelletje Scrabble, tijdens een museumbezoek of onder het koken.

Het Taalhuis
Naast de taalcoach kun je als nieuwkomer om de Nederlandse taal te leren spreken, ook terecht bij het Taalhuis. In het Taalhuis oefen je samen de Nederlandse taal en leer je nieuwe mensen kennen, op een leuke manier en op een gezellige plek zonder de druk van een lesprogramma. In kleine groepjes wordt er gepraat over allerlei onderwerpen. Het Taalhuis vind je bij Biblioplus in Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert en Cuijk. Kijk voor meer informatie op de website van Biblioplus.

Ondersteuning na huisvesting

Wanneer je als vluchteling met een verblijfsstatus een huis krijgt toegewezen, komt er veel op je af. Hoe open je een bankrekening? Waar vind je een school voor de kinderen? Onze sociaal werkers helpen jou de weg te vinden in je nieuwe buurt. Zij ondersteunen jou en je gezin gedurende zes maanden bij alle praktische zaken, zoals de administratie, het leren kennen van de omgeving en wat er allemaal te doen is en het bespreken van de mogelijkheden voor het aanvragen van gezinshereniging.

Vluchtelingenwerk Regio Rivierenland

Met de komst van de nieuwe Wet Inburgering is per 1 januari 2022 het inburgeringsstelsel veranderd. In het nieuwe stelsel krijgen de gemeenten weer de regie op het inburgeringsproces. Vanaf 1 februari 2022 verzorgt Sociom alle praktische zaken rondom de huisvesting van statushouders in de eerste 10 weken en de juridische ondersteuning bij gezinshereniging. Daarna komen andere welzijnsorganisaties in beeld. De welzijnsorganisaties vormen een brug tussen de statushouders en het voorzieningenaanbod van een gemeente. Zo leren zij hoe het reguliere aanbod van een gemeente eruit ziet en waar men met welke hulpvraag terecht kan. Deze rol sluit naadloos aan bij de rol die de welzijnsorganisaties al vervullen voor gemeenten.

Wij zoeken nog vrijwilligers

Wil jij vluchtelingen helpen hun weg te vinden in hun nieuwe buurt of coachen bij het leren van de Nederlandse taal? Of ben jij tolk-vertaler? Meld je dan aan als vrijwilliger op 0485 700 500 of via info@sociom.nl.

Medewerkers bij jou in de buurt
Wie is er dichtbij thuis?

Amber Mooren

Sociaal werker, Vluchtelingenwerk

Vayla Steinmann

Administratief medewerker, Vluchtelingenwerk
  • Regio Rivierenland, West Maas en Waal
  • 06 30 64 05 26

Iman Asaad

Sociaal werker, Participatieverklaring, Vluchtelingenwerk
  • Cuijk
  • 06-89 97 23 95

Ramon Derikx

Sociaal werker, Vluchtelingenwerk, Huisvesting statushouders Rivierenland
  • West Maas en Waal, Land van Cuijk, Tiel
  • 06-10 43 50 18

Lins Laclé

Sociaal werker, Vluchtelingenwerk
  • Cuijk, Mill
  • 06-10 43 13 73

Anja Valckx

Sociaal werker, Opbouwwerk, Coördinator vrijwilligerswerk
  • West Maas en Waal
  • 06 82 35 00 55
6 Medewerkers


Snel naar