Herken jij eenzaamheid?

Veel mensen uit allerlei groepen kennen gevoelens van eenzaamheid. Hoe éérder je eenzaamheid herkent, hoe meer je kunt doen voor jezelf of voor een ander. Op deze kaart staan signalen die je helpen eenzaamheid te herkennen. Let op: signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Dus ga het gesprek aan. Verder vind je op deze kaart handige gesprekstips en lees je wat jij kunt doen om eenzaamheid tegen te gaan!

De komende weken delen wij op deze pagina verhalen van mensen die vertellen over hun ervaring met eenzaamheid en hoe ze hiermee omgaan.

Het verhaal van Marianne (53)

“Ik was 18 toen ik merkte dat ik me eenzaam voelde. Er is veel nodig geweest om hier overheen te komen. Op mijn 51e is dat gelukt. Ik zal er hier wat over vertellen, in de hoop dat het een ander kan helpen.

Nog voordat ik merkte dat ik eenzaam was, voelde ik me regelmatig alleen. Dat begon zo rond mijn 10e. Ik had weinig contact met mijn vader. Mijn moeder werkte hard. Er was regelmatig ruzie, waarna ik dacht: waarom ben ik hier eigenlijk? Op mijn 18e ging ik op mezelf wonen. Dan moet je het allemaal alleen gaan doen. Ik merkte toen dat ik veel miste.

Het was moeilijk om mezelf te accepteren, want ik voelde me niet goed genoeg. Ik begon de lat steeds hoger te leggen voor mezelf. Al gauw zag ik de tekortkomingen niet alleen in mezelf, maar ook in anderen. Ik kon geen contact meer maken en keerde steeds meer in mezelf. Dat heeft tien jaar geduurd.

Sommige mensen om me heen merkten wel iets aan me, maar ik was niet in staat om erover in gesprek te gaan. Een relatie had ik in die tijd wel, maar ook de vriend had problemen. Vaak trek je elkaar dan toch aan. Op een of andere manier schaamde ik me ervoor om professionele hulp te zoeken. Ik vond dat ik genoeg hulp had gezocht en het zelf maar eens op moest lossen.

Gelukkig ben ik toch verschillende soorten hulp blijven zoeken. Op z’n tijd heb ik nog steeds een gesprek met een professional. Uiteindelijk heeft ook mijn geloof mij geholpen bij het accepteren van mezelf. Het eenzame gevoel is weg en ik groei nog steeds. Ik ben lid geworden van het koor en bouw daar ook leuke contacten op. Ook voel ik meer contact met de vrienden die ik al had, doordat ik beter in mijn vel zit.

Dat zoveel mensen in Nederland zich eenzaam voelen, vind ik ernstig. Als je er middenin zit, is het toch lastig om erover te praten. Een tip die ik heb is om open te staan voor hulp. Ook is het belangrijk om te beseffen dat eenzaamheid iedereen kan overkomen. Soms denkt iemand niet eenzaam te kunnen zijn omdat hij of zij een partner heeft. Maar wat blijft er over als de partner ooit wegvalt? Daarom is het waardevol om bijvoorbeeld ook een sport- of verenigingsleven op te bouwen. Het helpt als je met iemand kunt praten.”

Adressen

Land van Cuijk

  • Cuijk, , Cuijk


Snel naar