* De namen in deze voorbeelden zijn gefingeerd.
Vrijwilligerswerk maakt een andere man van Johan
Op een voorjaarsdag staat Johan1 in de hal van het kantoor van Sociom. Hij is op zoek naar vrijwilligerswerk maar vindt het moeilijk om een eerste stap te zetten. In het kennismakingsgesprek geeft hij aan dat zij zich โafgeschrevenโ voelt als mens. De scheiding van zijn vrouw en het gegeven dat hij last heeft van de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel zijn daar debet aan. Er zijn diverse opties en hij blijkt voor meerdere zaken wel interesse te hebben. Uiteindelijk heeft hij diverse opties aangepakt. Inmiddels heeft hij al bij meer dan 40 senioren of alleenstaanden de tuin een opknapbeurt gegeven. Daarnaast is hij actief voor een woongroep in het dorp, hij doet boodschappen voor de bewoners of maakt een praatje met hen. Hij heeft veel mensen leren kennen en voelt zich gewaardeerd. Een half jaar later staat er dan ook een andere man.
Weer lucht in het leven ervaren
Via het maatschappelijk werk komen we in contact met Sonja. Het leven valt haar zwaar. Na een eerste telefonisch contact is zij ingegaan op de uitnodiging om mee te lopen met het wandelcafรฉ. Na deze activiteit vond nog een gesprek plaats om haar wensen verder te verkennen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de deelname aan een gesprekscafรฉ. In een veilige omgeving kan ze haar zorgen delen en dat helpt haar. Er is in de maanden erna nog met enige regelmaat contact. Na verloop van tijd gaat ze de toekomst positiever inzien. Het deelnemen aan activiteiten waar ze nieuwe mensen ontmoette en haar ei kwijt kon gaf haar weer meer lucht in haar leven.
Lichtpuntjes
Via via kwam Petra bij Sociom. Ze is een recent gepensioneerde alleenstaande vrouw. Ze voelde zich neerslachtig en zwaarmoedig, woont niet in een fijne buurt, voelt zich bekeken en heeft maar een kleine sociale kring. Van alles heeft ze geprobeerd om nieuwe mensen te leren kennen binnen de gemeente, maar ze komt er niet tussen. Een eerste poging als vrijwillig taalmaatje leverde helaas niet op wat ze wilde. Wel wilde ze verder kijken naar vrijwilligerswerk. Ze is nu als leesmaatje en gastvrouw actief. Haar gastvrijheid wordt enorm gewaardeerd en ze kan haar talenten op een fijne manier inzetten. Haar wereld wordt groter en ze ziet weer lichtpuntjes.
Weer met plezier naar school
We kennen deze jongen al langere tijd. Hij voelde zich vaak eenzaam, werd gepest en was somber. Hij had weinig vrienden en kwam vaak zonder eten op school. Zijn huiswerk had hij meestal niet af, en ook thuis ging het niet goed. Hij stond er vaak alleen voor en wist niet goed hoe hij moest zeggen wat hij zelf wilde. Daarom deed hij meestal wat anderen van hem vroegen, wat hem veel stress gaf.
Aan het einde van het tweede leerjaar moest hij eigenlijk van school af. Op zijn school is het beleid dat leerlingen niet mogen blijven zitten. Wij maakten ons hier zorgen over. Wat zou het met hem doen als hij ineens naar een nieuwe school moest?
We deden een voorstel: we wilden hem helpen via huiswerkbegeleiding. De school ging hiermee akkoord. Hierdoor mocht hij tรณch blijven zitten, en ook de ouders waren daar blij mee.
Vanaf september kwam hij elke week bij de jongerenwerker. Daar maakte hij zijn huiswerk en deden we samen spelletjes. Al snel bleek dat hij het schoolwerk eigenlijk best goed kon, als hij wat uitleg kreeg. Hij haalde uiteindelijk voor bijna alle vakken een voldoende.
Samen met zijn ouders meldden we hem aan bij de scouting. Hij gaat daar met veel plezier naartoe. Hij doet actief mee, helpt graag en gaat zelfs mee op kamp.
We zagen hem groeien. Hij heeft nu meer zelfvertrouwen, durft beter voor zichzelf op te komen en voelt zich duidelijk beter. Ook de school ziet zijn vooruitgang. Hij laat nu gezond pubergedrag zien en ontwikkelt zich positief, zowel sociaal als op school.
Wat begon als een zorgelijke situatie is veranderd in een mooi succesverhaal.